';

O Inat Kući

Nacionalni Restoran
Simbol Sarajeva

Inat Kuća

Jedan od najpoznatijih sarajevskih tersova bio je Sarajlija po imenu Benderija čijem tersluku danas imamo zahvaliti za jedan od najzanimljivijih simbola Sarajeva. To je Inat kuća smještena preko puta zgrade sarajevske Vijećnice.

Priča o  ‘Inat kući’ i Sarajliji Benderiji započinje u vrijeme kada je Austro-ugarska vlast u Sarajevu započela planove za izgradnju gradske Vijećnice  na Mustaj-pašinom mejdanu (1892.-1894. god.).

Vlasnik kuće je bio što se kaže ters, objašnjavajući šta znači bosanska riječ ‘ters’, bosanski pjesnik i akademik Abdulah Sidran rekao je da je ters ‘čovjek koji je uvijek u pravu, al’ drugi to ne razumiju’.

Kako bi se pripremila parcela za  izgradnju bilo je neophodno srušiti  dva hana i Benderijinu kuću. Sve je bilo spremno za izgradnju velelijepnog zdanja Vijećnice, ali se pojavio jedan veliki problem. Benderija ni pod kojim uslovima  nije htio dati dozvolu da se  njegova kuća sruši. Nikakve molbe ni obećanja nisu pomagale.

Benderija je poručio: ‘Car je u Beču velik i moćan, od mene mu svaka čast i poštovanje, ali on nema para koje bi platile moj rahatluk’.

Kako  molbe nisu upalile, vlast promijeni način ubijeđivanja, pa  Benderija završi u zatvoru. Popusti pred policijskim degenekom, pa pristade da ustupi svoje zemljište, ali pod pod uslovom da se njegova kuća ‘ciglu po ciglu’ prenese na drugu obalu Miljacke’ gdje i danas prkosi monumentalnom zdanju Vijećnice.

Po drugoj, malo jednostavnijoj verziji priče  vlasnik kuće je odmah prihvatio da se na mjestu njegove kuće sagradi Vijećnica rekavši: “Begenišem, ali prenesite mi kuću na drugu stranu da ja gledam svoju Miljacku”.

 

Bilo kako bilo, zbog njegovog inata kuća dobi ime “Inat kuća”.

Inat i tvrdoglavost su inače česta osobina Sarajlija. Mnoge stvari ovdje se rade isključivo iz inata.  Valjda je to razlog i što žive ovdje i   poput Benderije gledaju Miljacku  diveći joj se kao što se se neki dive Temzi, Seni i Nilu.

U ‘Inat kući’ 1997. godine otvoren je restoran sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom čiji je enterijer projektovao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih arhitekata Amir Vuk – Zec.

Inat kuća Predstavlja inat i revolt sarajevskog čovjeka protiv nametnute vladavine. Ona i sada tu stoji i prkosi svim sistemima i vladama koje nameću nesto svoje ljudima u sarajevu.

Između Inat kuće i Vijećnice nalazi se jedan od najstarijih sarajevskih mostova ‘Šeher ćehajina ćuprija’. Sagradio ga je  1620. godine Hadži Husein, jedan od sarajevskih šeher-ćehaja, odnosno gradonačelnika iz osmanskog perioda .
Most je imao pet lukova. U austrougarskom periodu, prilikom regulacije toka rijeke Miljacke 1897. godine, jedan od pet lukova mosta je zatrpan.

Za ovaj most vežu se mnoge sarajevske legende.Najzinimljivija je ona koja kaže da je prilikom izgradnje mosta u njega ugrađen veliki dijamant,  kojeg je koju godinu poslije ukrao neki mladić kako bi ga poklonio svojoj djevojci. Na sudjenju , sudija se toliko  raznježio ljubavnom pričom dvoje mladih da se smilovao i oslobodio mladića. Ili je i to bilo iz nekog inata. Ko zna ?